Wednesday 7 March 2012

Vietnam & Cambodia

Fata de alte iesiri in Asia in care doream sa vad cat mai multe lucruri si sa bifez mai toate obiectivele turistice, anul acesta am luat o pauza, am fost mai pe chill, fara prea multe planuri facute de dinainte. Stiam doar ca vreau sa trec prin Lao in drum spre Vietnam, unde aveam un singur obiectiv : Halong Bay. Daca mai era timp, Angkor Watt in Cambodia ar fi fost un bonus. Ca atare am avut un program flexibil si dupa leneveala din Lao a trebuit sa ne luam inima in dinti si s-o pornim spre Vietnam. Distanta pe harta nu parea mare, mai toti tour-operatorii din Lao se jurau ca nu faci mai mult de 20 de ore pana in Hanoi, ca autobuzele sunt confortabile...Stiam ca nu o sa fie asa, dar cele 25 de ore petrecute intr-un sleeping bus in care evident nu incapeam si nu puteam sa dorm, respectiv inca alte 3 ore ingramadit intr-o duba, au depasit usor si cele mai negre previziuni. Drumul din Luang Prabang a fost din nou ametitor datorita serpentinelor. Filmele, subtitrate SI dublate in vietnameza cu sonorul la maxim, nu au ajutat nici ele prea mult...
Granita a trebuit s-o trecem pe jos, in frig, ploaie si ceata, fix ca intr-unul din filmele de actiune vazute cu cateva ore inainte...


Cum necum, am ajuns in noaptea urmatoare in Hanoi, am gasit o cazare foarte rezonabila (cam 25 euro dubla, camera de lux) in cartierul francez si la 12 noaptea am iesit in oras sa mancam un Pho, celebra supa de taitei cu carne. Cam toate restaurantele erau inchise asa ca am mancat pe strada la un restaurant ambulant, unde se gatea direct pe trotuar. Delicios !!

Am mai stat o zi in Hanoi pentru refacere si shopping. Temperatura scazuse mult, de la cele 35 de grade din Luang Prabang, in Hanoi nu erau mai mult de 14 grade, iar ploaia marunta nu ajuta nici ea prea mult. Daca vedeti vreodata un shop Made in Vietnam, go for it ! Sunt mai toate chestiile facute in 'Nam pentru Europa sau State, evident la un sfert din pretul platit in Vest. 

Caracteristic pentru Vietnam, dar mai ales pentru Hanoi, este traficul DEMENT. Depaseste cu mult orice am intalnit in Asia. Sunt milioane de scutere care circula in toate directiile, fara nicio regula....


sau care evident, sunt parcate pe trotuoarele si asa inguste, pline de restaurante ambulante. Ca atare, sa mergi prin Hanoi este o adevarata aventura, o faci pe strada printre scuterele care se scurg vijelios pe langa tine..


Orasul este insa foarte dinamic, in plina miscare. Cartierul vechi este frumos, e plin de restaurante si baruri. 


Nu am avut cum sa nu incerc si cea ma ieftina bere din lume, facuta pe loc, un fel de must din hamei si orz. Vietnamezii sunt agresivi si incearca intotdeauna sa te fraiereasca ... m-am simtit bine, din nou in Asia, Lao ma molesise de tot ! Asa ca am renegociat nota de plata si am achitat doar 1/3 din suma ceruta. Cea mai ieftina bere din lume trebuia sa ramana cea mai ieftina ! In rest, bucataria vietnameza este excelenta, la concurenta cu cea indiana si chinezeasca.

Din cauza traficului dement si a vremii mohorate nu am reusit sa fac prea multe fotografii in Hanoi si sincer nici nu ma interesa. Venisem doar pentru Halong Bay. Am luat o croaziera de 2 zile/1 noapte prin agentia hotelului in care am stat. Am optat pentru ceva mid-budget si dupa negocieri pretul a scazut de la 160 usd la 110 usd persoana. Un microbuz ne-a dus in Halong City (3 ore) de unde ne-am imbarcat  catre unul din cele mai frumoase locuri din lume : Halong Bay. Si daca Phang Nga parea impresionat cu cele cateva zeci de insulite ce se inalta din mare, Halong Bay gazduieste mii de asemenea bijuterii. 


Perioada ideala pentru vizitat este in august, cand este soare si cald. Vietnamezii au facut o chestie smart, nu permit accesul in Bay decat prin croaziere organizate cu niste ambarcatiuni ce reproduc vechile corabii vietnameze, niste jonci mai mari. Foarte dragute, erau silentioase, iar unele navigheaza chiar cu panze. Se innopteaza pe jonca, iar mancarea este inclusa in pretul biletului.


Nu va zgarciti la bani, sunt 3 feluri de croaziere. Cele ieftine la 40-50 usd iti ofera conditii proaste, cele in mid-range la + 100 usd au cabine confortabile, mancarea este buna si variata, in plus ai tot felul de chestii optionale si gratuite incluse in pret : o vizita la o pestera draguta, kaiaking, cursuri de bucatarie, etc.
Cuvintele nu pot descrie cu adevarat ce am vazut asa ca o sa dedic o viitoare galerie foto acestei minunatii care este Halong Bay. 


Tot ce trebuie sa stiti este ca locul merita tot efortul si ca Halong Bay este o destinatie in sine in jurul careia merita sa va construiti intreaga vacanta.

Am mai stat o zi in Hanoi dar vremea proasta si friguroasa din nordul Vietnamului ne-a determinat sa ne luam  rapid talpasita. Am zburat in sud, in Saigon, cu Jet Fly (120 usd) de unde in cateva ore ne-am urcat direct in autobuzul spre Cambodia, cu destinatia Phnom Phen.

Din nou la caldura ! Phnom Phen mi-a placut, este una dintre cele mai dragute capitale din Asia. In primul rand pentru ca orasul este aerisit, din nou se simte influenta franceaza (ca si in restul Indochinei de altfel), in plus nu este nici moleseala din Vientiane, nici dementa din Hanoi.


Am vazut Phnom Phen prin ochii unui expat roman care traieste de 7 ani in Cambodia, astfel ca am avut insight-uri excelente si ca atare nu a fost prea greu sa indragesc orasul si cambodienii. 
Pe langa ceea ce ofera orasul, palatul regal, temple, muzee, etc, principalele atractii turistice sunt campiile mortii, celebrele The Killing Fields (la vreo 12 km de oras, se ajunge usor cu un tuk-tuk) si inchisoarea S24 din oras. Sunt locuri impresionante, apasatoare, care trebuie vazute si care ne reamintesc un capitol din istoria omenirii ce nu trebuie uitat : genocidul infaptuit de Pol Pot si de khmerii rosii. aproape 2 milioane de cambodieni au murit in mai putin de 4 ani, un sfert din populatie...


Intreaga Indochina a fost insangerata sute de ani si este in continuare chiar daca cele 3 tari si-au castigat intr-un final libertatea. Pretul platit a fost imens, milioane de oameni in cazul Cambodiei si a Vietnamului, sute de mii in Lao. In continuare in toate cele 3 tari moare cel putin cate o persoana pe zi din cauza minelor si  bombelor americane care nu au explodat. Lao a fost cea mai bombardata tara din lume pe metru patrat, fara sa fi fost  macar partasa in razboiul din Vietnam. Nu pot sa nu ma gandesc ca acum nu mai mult de 36 de ani Vietnamul era bombardat si devastat fara mila de americani, iar in anii 90 regimul lui Pol Pot era inca recunoscut la Natiunile Unite. Dupa atat de putin timp, cele 3 tari renasc (in special Vietnam si Cambodia), oamenii au puterea sa zambeasca, sa rada si sa isi construiasca un viitor mai bun. La noi au trecut mai mult de 20 de ani de la revolutie si nu am fost in stare sa terminam nici macar o autostrada...

Din Phnom Phen am plecat in sud spre Sihanoukville. Am simtit nevoia unei pauze la plaja


Meniul este variat (nu ma refer la mancare, cea din cambodia este ieftina dar lipsita de originalitate - influente thai si vietnameze). Activitatile si ele sunt foarte variate


Ca atare Sihanoukville, desi nu are o apa sau plaja de calitatea celei din Thailanda, este locul ideal pentru relaxare si chill absolut. Turistii sunt in mare hipioti retrasi din Thailanda, atmosfera e boema, este ieftin si e bine (poti sa traiesti lejer cu 12-15 usd/zi). Sunt 3 plaje importante, Victory Hill, cea mai mica si neatractiva, dar acolo se mananca foarte bine (recomand scoicile de la Karisma), Serendipity este cea mai aglomerata, acolo insa sunt majoritatea locurilor de cazare, discoteci, restaurante, magazine si in fine Otress este cea mai izolata, cateva bungalowuri si 2-3 restaurante pe plaja...locul ideal unde sa te relaxezi. Lucrurile se schimba insa de la an la an. Probabil ca in 2-3 ani, maxim, Otress va fi o tiganeala totala (deja terenurile de langa plaja au fost cumparate de investitori strategici...)

Din Sihanoukville am luat un autobuz (din nou de noapte) catre Siem Reap (a costat vreo 7 usd/7 ore). Am ajuns dimineata pe la 7, am gasit cazare si am pornit direct spre Angkor Watt, cu un tuk tuk (vreo 10 usd pentru toata ziua). Tuk tuk-ul este vital, Angkor este in fapt un complex gigantic de temple situat intr-un parc imens. Este o caldura cumplita. ai nevoie de minim 2-3 l de apa si de ceva mancare (sunt restaurante dar scumpe). Pentru a intra fie iti iei bilet pentru o zi (20 usd) fie abonament pentru 3 zile (50 usd parca). Am decis sa bagam mare si sa vizitam ce e mai important intr-o singura zi.
In primul rand este templul principal, cu acelasi nume, Angkor Watt, cel mai mare si care arata cam asa (milioanele de turisti sunt inauntru):


Musai de vazut este Ta Prohm unde natura a inghitit cu desavarsire templele (cam asa arata Angkor cand a fost descoperit de francezi)



Foarte dragut este si Bayonul



Nu vreau sa comit o nedreptate, locul este superb, dar am vazut la viata mea atatea temple hindu si budiste incat, din cauza caldurii, un alt Angkor imi facea cu ochiul..


Repet, Angkor Watt este cel mai fain loc istoric, temple & stuff din Indochina, va recomand cu caldura (sunt vreo 40 de grade acolo) sa luati un abonament de 3 zile si sa-l vizitati in liniste.

Am mai ars-o dubios prin Siem Reap, am incercat si masajul cu 4 maini, 2 maseori care au muncit din greu la mine, am mai facut un shopping, am incercat intr-un final si Morning Glory (o mancare de legume) si pana la urma am baut-o si pe Cambodia....la propriu si la figurat (dupa cum atesta si butoiul de bere pe post de cap de pe umerii mei..)


Cam asta a fost Cambodia. Ieftina si primitoare.
Recapituland, Indochina e draguta, ieftina si mai turistica decat ma asteptam. Am stat o luna de zile si nu cred ca am cheltuit mai mult de 1,800 euro in conditiile in care am si zburat din Hanoi in Saigon, am facut si croaziera in Halong Bay si nu mi-am refuzat nimic. Vietnam este o tara mare si interesanta, as vrea sa mai revin candva, nu am vazut decat putin din nord si sud. Cambodia este pe chill si relax in Sihanoukville, dar nu numai...

No comments: