Friday, 21 March 2014

Koh Kood, cel mai preţios secret al Thailandei - 2014

       Al 4-lea an consecutiv în Thailanda....este cert, sunt îndrăgostit iremediabil de această ţară şi cu nu mai puţin de 1,400 de insule ai ce să descoperi la fiecare vizită. Nu cred ca poţi realiza cât de frumoasă este această ţară pană nu vezi şi implicit să ieşi din circuitul turistic uzual. Dacă faimoasele insule şi atracţii precum Koh Phi Phi, Railay, Koh Lipe în Andaman Sea sau triunghiul Koh Tao-Phanang-Samui în Golful Thailandei îşi merită renumele, adevăratele bijuterii sunt tocmai insuliţele mai puţin promovate. Aşa am descoperit Koh Ngai în Trang, sau Yao Yai la doi paşi de Phuket. 

      În căutare de insule noi, am optat pentru Golful Thailandei, cu destinaţia principală Koh Kood, sau Ko Kut, din provincia Trat. Auzisem de la un thailandez că ar fi cea mai frumoasă insulă din 
ţară, deşi acest loc nu este promovat în niciun ghid turistic ca o atracţie turistică importantă. Ei bine, acesta este adevărul. Koh Kood este cea mai frumoasă insulă din Thailanda, cel puţin comparând cu celelalte în care am fost până acum. 


        În Koh Kood se ajunge relativ uşor. Fie direct cu un speed boat de la Laem Sok Pier, fie din Koh Chang. Noi am optat pentru a doua variantă, am vrut să mai stăm cateva zile şi în Insula Elefantului. Din Bangkok se ia autobuzul de la Ekamai Station (Sukhumvit Bd) până la Laem Ngop. De acolo se face transferul spre Koh Chang cu un ferry. Toată povestea costă vreo 350 baht şi durează vreo 7-8 ore. 

         În Koh Chang am stat primele 3 zile în Lonely Beach, la o pensiune nouă, deschisă de o pereche simpatică de ruşi, numită Hangover (nume predestinat). Deşi pare să spună altceva, Lonely Beach este în fapt punctul central al distracţiei din Koh Chang. Cu o plajă retrasă şi mai greu accesibilă, Lonely Beach găzduieşte o mulţime de baruri, clubuleţe şi restaurante. Am intrat în atmosferă aproape imediat şi cu ajutorul gazdelor am experimentat tot felul de cocktailuri cu vodkă rusească. Nu a trecut mult pană ni s-a alăturat şi o pereche drăguţă de studenţi thailandezi alături care am încropit imediat un business plan pentru ideea lor de afaceri (hot dog new yorkez în tuk tuk-uri mobile prin Bangkok). Sper să le iasă afacerea celor doi puştani...eu unul am rămas doar cu un big hangover in Hangover….şi cu o învăţătură de minte.When in Thai, go (eat) Thai (food) 

Am încercat să mă dreg cu un borş rusesc şi nu am reuşit decât să mă pricopsesc cu un travelers diarrhea (ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată în Thailanda). Adevărul este că pentru mahmureală cel mai bun remediu este combinaţia de lemongrass cu chilli. Deci, mergeţi pe specialităţile locale…După cele 3 zile de party în Lonely Beach, ne-am mutat mai la sud, în Bang Bao beach, o plajă liniştită, cu un aer boem. Am plătit 1,000 baht (aprox 100 ron) pentru un bungallow pe plajă. Activitatea de bază ? Leneveală în hamace cu o carte în mânăsau, un clişeu....


  .....un Chang în Koh Chang....

Recomand Mr Tea bar, unde sunt mai mereu cântări live de reggae. Plaja este la o distanţă de 10-15 minute de mers pe jos de impresionantul debarcader din Bang Bao. Lung de vreo 2 kilometri, acest debarcader găzduieşte o mulţime de restaurante, pensiuni şi magazine de suveniruri. 


Tot din Bang Bao Pier am luat un speed boat către Koh Kood (2 ore, 900 baht). 


 eşti debarcat pe un ponton spectaculos


O insulă foarte mare (cred că a 4-a ca mărime în Thai), Koh Kood are în jur de 7-8 plaje, fiecare cu 1-2 resorturi.


Noi am optat pentru Neverland beach, la resortul cu acelaşi nume. Bungalow la 2,500 baht. 


Aveam şi un birou unde să lucrez (wi-fi găseşti mai peste tot în Thailanda)


şi un al doilea office pe plajă


apa este senzaţională ...


 la fel şi apusurile...


Se poate face snorkelling...
  
      Câteva concluzii legate de Koh Kood. Opţiunile de cazare sunt relativ limitate (vreo 12-13 resorturi pe toată insula), ca atare recomand sa faceţi o rezervare în prelabil. Neverland Beach este cea mai frumoasă plajă pe care am văzut-o până acum. Găzduieşte două resorturi mici. Neverland, cel în care am stat, dispune de vreo 20 de bungalow-uri (1,500-2500 baht). Musai trebuie făcut booking. La nici o sută de metri distanţă mai există câteva bungalow-uri oferite de mister Jed, un pescar yoghin.....cazarea este basic dar şi la un preţ bun (700 baht). Tot la Mister Jed se mănâncă peşte proaspăt, foarte bun. Cred că nu am fost mai mult de 20 de turişti pe o plajă de aproape 1 kilometru. 

      Pentru distracţie, Koh Chang rămâne destinaţia potrivită în golful Thailandei. Dacă vrei să te relaxezi, să te bucuri de un nisip făinos şi de o apă cristalină, Koh Kood este locul perfect. Atenţie însă, plajele sunt izolate şi la distanţă mare, aşa că dacă nu ştii să mergi cu un scuter eşti oarecum izolat în resort. Shared taxi sunt cam 800 baht pentru 3-4 ore. Musai să veniţi cu cash, nu există ATM-uri la îndemană pe insulă. 

    Cam acesta e Koh Kood, cel mai preţios secret al Thailandei...îl recomand din toată inima.

 “Articol înscris în concursul , organizat de KLM România în colaborare cu T.A.T. Balkans  și  Tedoo.ro

No comments: