Suedia, este probabil varful de lance al tarilor scandinave, faptul ca au reusit sa isi pastreze neutralitatea in al doilea razboi mondial, coroborat cu resursele naturale au permis suedezilor sa se dezvolte in liniste. Pana acum nu am vazut decat sudul Suediei si asta in principal datorita minunatilor prieteni pe care ii am acolo. Si daca este sa vorbesc despre tarile scandinave, primul lucru pe care trebuie sa il pomenesc sunt oamenii. In primul rand trebuie sa demontez mitul conform caruia scandinavii sunt niste oameni reci. Intr-adevar, este frig pe acolo, dar scandinavii sunt foarte primitori si deschisi, iar nivelul ridicat de civilizatie atins, respectul fata de ceilalti in primul rand, poate crea aceasta iluzie a unor oameni inchisi si izolati. Cu toate acestea, atat suedezii, danezii sau finlandezii sunt foarte primitori si dornici sa te ajute. Si asa Richard si Annika, un cuplu sudez care ne-a gazduit timp de o saptamana in Lund, s-au dat peste cap sa ne faca sederea cat mai placuta. Annika si-a luat concediu, ne-a gatit celebrele swedish meatballs, iar Richard si-a luat zile libere pentru a ne plimba prin sudul Suediei. Ce-am facut si ce-am vazut prin Suedia. In primul rand este extraordinar sudul Suediei. Localitati mici, comune dupa standardele noastre, se raspandesc pe intreaga coasta. Te impresioneaza infrastructura, sosele luminate in mijlocul campului, zonele agricole sunt mai amenajate si ingrijite decat parcurile bucurestene. Si ca tot vorbeam de parcuri, cred ca cel mai senzational ansamblu rezidential pe care l-am vazut se afla intr-o padure imensa si deasa, strabatuta de alei asfaltate care gazduiesc vile aflate chiar in mijlocul padurii. Nu exista garduri, nu vezi betoane, super-vile se zaresc din cand in cand construite chiar in padure. Amazing !!! Sa vorbesc si despre Lund unde am stat. Un orasel de vreo 70,000 de locuitori din provincia Scania (Skåne), Lund este unul din principalele centre universitare din Europa. Punctul principal de atractie il constituie Catedrala, construita intre 1090-1154
In rest, stradute linistite, multa vegetatie, gradini frumoase, cafenele cochete, multi biciclisti si evident foarte multi studenti. Lund este un loc care merita vizitat pentru o zi.
Caracteristic pentru toate tarile scandinave este transportul in comun, extraordinar de bine pus la punct (ca mai toate serviciile de altfel). Este clar faptul ca cele 4 tari pun un accent foarte mare pe energia verde si se pregatesc pentru viitor (criza energetica, consumarea resurselor de petrol, etc). De aceea in aceste tari nu o sa vezi atat de multe masini (si in niciun caz masinile de lux pe care le intalnesti prin hartoapele bucurestene). Viata in aceste tari este foarte scumpa, dar taxele mari se regasesc in calitatea serviciilor de tot felul (educatie, transport, infrastructura, etc). Asa ca din Lund este foarte usor sa ajungi cam oriunde in Suedia sau Danemarca. Sistemul feroviar este impecabil, trenuri moderne, autobuze care vin fix la ora la care trebuie. Si asa am luat un abonament pentru o saptamana, valabil pe autobuze, trenuri, atat pentru Suedia cat si pentru Danemarca. Din Lund ajungi imediat cu trenul in Malmo, un oras industrial cu o puternica comunitate de imigranti. Caracteristic pentru acest mare oras suedez (care are o populatie cat Craiova, sa spunem) este contrastul intre nou si vechi. Portul si docurile industriale marginesc complexe rezidentiale moderne ce gazduiesc rauri artificiale sau zgarie nori futuristi
Important hub feroviar, din Malmo ajungi imediat in Copenhaga traversand stramtoarea Öresund, pe podul cu acelasi nume. Este cel mai mare pod din Europa, o minunatie arhitectonica. A fost construit in doar 4 ani, desi are o lungime de 8 km (oare cand se va finaliza si la noi macar o autostrada ?). Ca si gluma, reticienta initiala legata de construirea podului nu a fost datorata costurilor imense ci faptului ca cele doua tari (Danemarca si Suedia) sunt legate acum direct, iar in cazul unui razboi stramtoarea nu mai constituie un adapost natural. Bunul simt a invins evident, mai ales ca aceeasi stramtoarea a fost strabatuta la pas (cand a inghetat) de una din armatele invadatoare.
Copenhaga este fara discutie una dintre cele mai cochete capitale europene. Probabil capitala mondiala a biciclistilor (36% din populatie merge la munca pe bicicleta), orasul se remarca prin centrul vechi, gazda a numeroase restaurante si baruri cochete. Musai de vazut Middelalderbyen (orasul medieval) si Frederikkstaben. Multe de povestit despre Copenhaga si parcurile ei, din pacate in cele doua zile in care am fost in oras nu am avut timp sa vad tot ce era de vizitat. As spune ca 4 zile iti permit sa te bucuri de ceea ce orasul are de oferit.
In rest, ca recomandari, sa vizitezi aceasta zona (sudul Suediei si Copenhaga) este foarte accesibil datorita transportului in comun excelent, insa implica un efort financiar destul de mare. Copenhaga este unul dintre cele mai scumpe orase din lume si nici sudul Suediei nu este tocmai ieftin (in orice caz mult mai rezonabil decat Danemarca, de altfel danezii vin la shopping in Malmo). Exista destule hosteluri si hoteluri de 2-3 stele de super-calitate, vizita la super-market este un must, altminteri iesirile in restaurante si cluburi iti pot face o gaura imensa la buget. Asa ca pe cat posibil mancati si beti bine inainte de a iesi in oras :-), asta fac atat danezii cat si suedezii. Recomand si o oprire la The Rock in Copenhaga (doar pentru rockeri), sunt o multime de live act-uri bune. Pentru iubitorii de muzica, atat Lund cat si Malmo au o multime de shopp-uri unde gasesti CD-uri si viniluri de toate felurile.
Overall Copenhaga este un oras care cu siguranta merita vizitat (as da o nota de 8 pe o scara de 1-10 si sunt destul de pretentios), la fel ca si zona "rurala" a Sudului Suediei (nota 7). O oprire de o zi merita facuta si in Lund (nota 7), orasul poate fi vizitat cu usurinta in cateva ore, iar seara merita petrecuta intr-un barulet studentesc.